Rouwverwerking

In alle tijden is rouwen al heel ingrijpend zeker in deze woelige tijden. Hoe geef je dit verdriet een plaats, hoe leef je verder met verdriet, want er is een tijd voor en na. Het is met struikelen, vallen en terug opstaan, je leven is anders. Of het nu een dierbare persoon, huisdier, droom, situatie, tastbare zaken zijn die je verliest. Een afscheid gaat gepaard met rouwen wat het ook is. Neem de tijd om te rouwen in alle rust. Hoe lang deze periode ook duurt… het is persoonlijk, ook elke situatie is anders. Praat er over, neem iemand in vertrouwen vertel over je verlies, je pijn. Indien je moeilijk alleen je verdriet kan verwerken is het mogelijk om je professioneel te laten begeleiden. Er bestaan mooie oefeningen om het verlies een plaats te geven en te verwerken.

Hoe verloopt een rouwproces?

  • Eerst is er ontkenning. Het is moeilijk om de realiteit te aanvaarden, er is ongeloof. Er is een mechanisme in ons dat ongeloof, ontkenning inschakelt. Dit is zelfbescherming.
  • Dan ontstaat er kwaadheid. De waarheid dringt tot je door, je bent boos op heel veel mensen en situaties om dat wat je is overkomen. Je legt de schuld bij iemand anders van je verlies. Je laat weinig mensen toe die naar je willen luisteren, helpen. Je bent in deze fase moeilijk bereikbaar.
  • Een andere aanpak, je komt in het verweer. Je stelt je sterk op. Als je merkt dat ontkenning, boosheid niets oplevert bij het verwerken van het verlies, dan concentreer je je op een doel. Wat het ook is, sporten, creatief zijn eender wat.
  • Onmacht creëert depressie. Je beseft dat ontkennen, boos worden, het gevecht aangaan niet helpt. Er ontstaat een gevoel van machteloosheid dat een depressieve fase tot gevolg heeft. Het dringt door dat wat er is gebeurd, niet te veranderen is. Je ervaart veel verdriet.
  • Je accepteert, aanvaard het verlies. Beetje bij beetje geef je het verlies een plaats. Je accepteert de situatie waar je toch niets kan aan veranderen. Het verdriet, de pijn door het verlangen naar de vroegere situatie ga je beetje bij beetje een plaats geven. De mooie herinneringen krijgen stilaan de aandacht. Langzaam maar zeker ga je een nieuwe manier van leven bereiken. Deze kan ook het geestelijk bewustzijn op gang brengen om dingen in je leven te herzien en andere mogelijkheden die tot nu toe ongekend waren. Je gaat verder met je leven met nieuwe kansen.

Professionele begeleiding.

Het is aangeraden te kiezen voor een ervaringsdeskundige op het gebied van rouwverwerking. Dit kan een regressie/psychotherapeut zijn. Er zijn ook therapeuten die begeleiding van rouwprocessen als specialisatie hebben.

De werkwijze bestaat er in dat de therapeut heel goed luistert wat de cliënt vertelt. Waarmee hij/zij het meeste worstelt in het rouwproces.

    Bijvoorbeeld:
  • Geen afscheid kunnen nemen
  • Met ruzie uit elkaar gegaan
  • Spijt over bepaalde houdingen
  • Niet genoeg gedaan enz…

Er dient respect en geduld te zijn voor de persoon en het unieke van het proces m.a.w. ieder doet het op zijn/haar tempo om de emoties te doorvoelen en te verwerken. Er zijn ook mooie oefeningen om dit te verwezenlijken met heel mooi resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *